Share

Alila Seminyak, Bali, Indonesia

Project details



Lead consultancy including Master Planning, Architecture and Interior design for a 240 room beach front resort in Seminyak adjacent to the W hotel and the Legian Hotel.

Completed in October 2015, the hotel has won 3 international property awards, has been Green Globe Certified with the highest ranking and a Finalist in the World Architecture Festival 2016 awards.

The project has also been featured in several global design publications.

The hotel is designed as a secret garden in the buzzing precinct of Seminyak, Bali and is a distinctive blend of contemporary architecture woven with vertical greens, wall-hugging plants, green roofs, landscaped terraces and naturally ventilated by ocean breezes. Sensitive site planning included the preservation of the local landowner’s family home and an ancient ancestral temple that has stood on the site for generations. This provided the inspiration for the overall resort layout, which is based around the concept of a Balinese family compound. The resort comprises of a cluster of individual buildings positioned around the central temple connected by an open-air garden corridor - a contemporary reflection of traditional Balinese compound life that merges seamlessly with its environment.

Housed in four separate buildings, the rooms and suites are designed to maximize views and are furnished with sliding doors and wide balconies that blur the distinction between inside and outside. A touch of the destination can be found in unique details such as custom designed lamps and furniture using a contemporary interpretation of Balinese batik and design motifs.Use of local building materials and the incorporation of environmental, energy and resource-efficient systems are also integral to the design. All architectural and interior finishes are made entirely from local materials. These include reclaimed Ulin timber, local Batu Jogia stone and terrazzo for flooring made by independent village craftsmen.

A key feature of the hotel is a bespoke vertical timber screen that serves multiple purposes of privacy, solar screening and as a back drop for creating vertical gardens that are an integral part of the building articulation. The pattern of the screen is also applied as a recurring motif in the sky lights, corridors, rooms, floors, signage, finishes, furniture, lamps, art and stationery creating a common thread stitching this hotel.

Client: PT Anaamaya Resorts
Operator: Alila Hotels and Resorts Pte Ltd.